Bemutatkozom


„Legyen velünk Istenünknek, az ÚRnak jóindulata!
Kezeink munkáját tedd maradandóvá!”
(Zsolt 90,17)

Sopronban születtem, fizikusnak tanultam, 20 évig számítógép programozóként, majd nagy váltás és sok tanulás után 10 évig egy külföldi cég gazdasági vezetőjeként dolgoztam.SolyomIren

Mindig nagyon szerettem varrni, kézimunkázni, szép dolgokat készíteni. Egy időben virágkötészettel is foglalkoztam. Sok-sok oltárdíszt, esküvői csokrot, asztali díszt kötöttem. Számomra mindig a színek, formák harmóniája volt a döntő.

Már nyugdíjasként kezdtem el varrott gobelint készíteni, de nem a boltban vásárolható előfestett képeket, hanem saját tervezésűt.

Kétféle gobelinről beszélhetünk. Az egyik a szövött, a másik a varrott gobelin.

Én bizonyos fokig megpróbáltam ötvözni ezt a két formát, és ezzel egy olyan műfajjal próbálkozom, amihez hasonlóval eddig nem találkoztam. A technikailag egyszerűbben megvalósítható varrott gobelin formában, mégis a szövéshez hasonló jelleggel – képességeim szerinti kivitelben – próbálok meg számomra fontos dolgokat megjeleníteni, Először csak egyházi szimbólumok ábrázolásában gondolkodtam, egyéni ötletek hozzáadásával. Aztán már bibliai jelenetek, a nemzet, a magyarság sorsa, a család, egy vers, egy ellesett pillanat, a magyar monda és mesevilág is foglalkoztattak. Nagyon fontos számomra, hogy a képen egy gondolat jelenjen meg, érthető módon, úgy ahogy a szívemből, lelkemből fakad. Ebben a mai értékvesztett világban szeretnék számomra és remélem sokak számára fontos, igaz, örök értékeket, keresztyén értékeket megjeleníteni.

Remsey Flóra  kárpitművésznél 6 évig tanultam szőni és aki rövid, súlyos betegség után sajnos, itt hagyott minket. Az ő művészi tehetsége és a tudás átadásának képessége által nagyon sokat adott mindenkinek, aki tanítványa lehetett. A gyakorlati útmutatásokon túl megtanultam tőle azt is, hogy a szőni, varrni kívánt képet, motívumot át kell írni a gobelin nyelvére.

Ezek a művek nem hasonlíthatók a komoly művészek által alkotott gobelinekhez. Éppen ezért saját alkotásaimra én inkább a textilkép megnevezést és nem a gobelin szót szeretem használni. A kiállításokon ezekkel az alkotásokkal is nagy tetszéssel, hálás visszaigazolással találkoztam.

Sólyom Irén